Arrels desenvolupa "La Mar de Cultures". Un projecte Turístic a nivell provincial vinculat amb la música amb criteris de sostenibilitat

Neix un nou projecte turístic a través de la música a les comarques de Castelló

En aquesta recta final de l’estiu. S’anomena La Mar de Cultures i ofereix propostes sonores d’arrel mediterrània en espais culturals dedicats principalment a la lectura, com són les biblioteques estivals en la franja costera de les localitats de Torreblanca, Almassora i Almenara. Una proposta del Patronat Provincial de Turisme de la Diputació, coordinada per l’associació cultural i medi ambiental Arrels, que en aquesta primera edició comptarà amb Xiomara Abelló, acompanyada pel guitarrista Toni Porcar; Ramon Godes & Alejandro Royo i el trio Udiva.

Cadascú d’ells, en format acústic, serà protagonista únic d’una de les tres setmanes de programació en els municipis que participen enguany. Així, Xiomara Abelló & Toni Porcar actuaran a l’Espai Natura de l’Oficina de Turisme de Torreblanca (dimarts 25 d’agost), Biblioteca d’Estiu al Parc Pitillo d’Almassora (dimecres 26) i Biblioteca de la Platja Casablanca-Edifici Miguel Hernández d’Almenara (dijous 27). Ramon Godes & Alejandro Royo ho faran en eixos mateixos emplaçaments una setmana més tard, els dies 1, 2 i 3 de setembre, respectivament. I Udiva estarà en eixos escenaris l’8, 9 i 10 de setembre. L’hora d’inici serà les 20:00 i l’accés gratuït, sempre dins de la normativa sanitària per a previndre el contagi del coronavirus, prenen inclús mesures de fases de la desescalada per a garantir encara més la seguretat dels assistents.

La Mar de Cultures ofereix un projecte de dinamització turística a través de la música en xicotet format, amb uns protagonistes que no busquen un espai dins del món ‘mainstream’, sinò que aposten per unes músiques amb personalitat, que beuen de les arrels del Mediterrani, testimoni i hereu dels pobles que per ell han passat al llarg de la història. Al mateix temps, enceta una opció més per a dinamitzar pobles i espais culturals amb activitats diferents. Llocs per a la lectura durant el dia i per a la música a poqueta nit.

Una proposta propera, quasi íntima -amb les distàncies de prevenció- i allunyada dels grans esdeveniments que inclouen infraestructures gegants. Ací és tot més senzill, però cuidat al detall pel que fa a la posada en escena. I en un horari que permet la presencia d’un ampli segment de la població, tant de les mateixes localitats com veïnes.

APOSTA PER LA MÚSICA LOCAL DE QUALITAT

En esta primera edició, La Mar de Cultures aposta per la música de Castelló. Una manera més d’ajudar a uns professionals en moments complicats per la pandèmia. Tots ells han demostrat la seua vàlua en diferents projectes, com és el cas de Xiomara Abelló, guitarrista, compositora i cantant de Santa Magdalena de Polpís qui després d’any d’aprenentatge va debutar amb el disc ‘Entre teles’ (2019). Actuarà amb el guitarrista castellonenc també de residència barcelonina Toni Porcar. Molta carrera porta el guitarrista Ramon Godes, primer en grups, com Los Coyotes, com en la seua carrera amb el seu nom, plena de delicats sons, on el contrabaixista Alejandro Royo ha estat un dels seus acompanyants. Udiva és un trio format per Jaume Pallardó, Gloria Aleza i Juanfran Ballestero que pren el nom antic del riu Millars per a oferir un repertori propi que beu de temes tradicionals de la mediterrània oriental. Aprofitarà este cicle de dinamització turística per a presentar el seu primer disc, ‘Aigua’.

Tots ells treballen des de l’autogestió o associats amb algun xicotet segell discogràfic. Això vol dir que controlen el seu procés creatiu, prenen les seues pròpies decisions i tots ells tenen una vessant experimental. Tota la informació del cicle i els seus protagonistes es podrà llegir en codis QR que es trobaran en cartells i lones. Per les característiques pròpies dels espais escollits, La mar de cultures és totalment compatible amb persones amb mobilitat reduïda i diversitat funcional, garantint així el seu caràcter de turisme integrador. A més, es pretén fomentar l’economia circular, ajudant al mateix temps a dinamitzar els negocis locals.

Encara que la primera edició serà musical al 100%, el propòsit dels organitzadors és créixer en successives edicions, amb ponències, fòrums de debat, presentació de llibres… Els coordinadors del cicle ja tenen experiències prèvies en música en directe, inconnexos entre ells o en cicles com Acústics a la Mar, que els han servit com un banc de proves per a portar ara endavant La Mar de Cultures.

Web específica del projecte: /https://lamardecultures.com/